Opis forum
Proponowałabym jeszcze np.
jakieś najoryginalniejsze święta,
coś o ubiorze (kimono, yukata),
ja mogę się zająć grami japońskimi (hanafuda, go ) i może yakuza i bosozoku
ludziska ruszcie się bo opowiedzenie 5-6 slajdów to nie jest super wysiłek, publika będzie tam z własnej woli i jak się będziecie obijać to nie dostaniecie fajnych podziękowań od rektora
Święta, ubiory to całkiem ciekawy pomysł (choć nie tak ciekawy jak bosozoku i yakuza ). Osobiście miałam okazję uczestniczyć w Awa Odori i myślę, że mogę coś na ten temat napisać
Np. święta z wyróżnieniem Obonu, no i przy tym temacie też by się poruszyło temat japońskich wdzianek tradycyjnych z bonusem ubioru na salarymena i hosta
Ogólnie to jak ktoś woli robić coś z kimś niż sam, to zapraszam do przyłączenia się
No i jeden chłopak proponował jeszcze 'najciekawsze miejsca w Japonii'.
a może przedstawmy coś, do czego nie można w zbyt prosty sposób dotrzeć? jakieś stereotypy dot. Japończyków i Japonii, najdziwniejsze ciekawostki jakie uda się znaleźć?
myślę, że sporą pomocą mogłaby być wydana niedawno książka „Tatami kontra krzesła. O Japończykach i Japonii”, a także "Bezsenność w Tokio" i wiele innych tego typu publikacji... z takich miejsc można wygrzebać rzeczy, które mało kto słyszał o Japonii...
Jestem za w sumie to dobrze byloby gdyby kazdy przygotowal cos i to nie koniecznie 20 minut gadania tylko nawet takie 5 min prezentacje w Power Poincie
np. o piśmie (czyli historia skad sie wziely 3 alfabety), moze ktos by cos o samurajach powiedzial... :> o zwyczajach... no takie ciekawostki
Ja proponowałem "najciekawsze miejsca w Japonii", ale jak napisaliście wcześniej, ciekawsze będą informacje których nie ma na wiki, pozatym, będziemy mieli gościa który zapewne coś nam opowie o ciekawych miejscach w Japonii więc myślę ze ten temat nie jest jednak zbyt dobrym pomysłem.
jeżeli chodzi o samurajów to mam ciekawą książkę o bushido.
to może każdy przygotuje coś na MAX. 10 minut? po 1. częsta zmiana osób przemawiających sprawi, że publika się tak łatwo nie znudzi, po 2. to nas zmobilizuje do powiedzenia w tym krótkim czasie rzeczy NAPRAWDĘ najciekawszych, po 3. jest większa szansa, że każdy ze słuchaczy znajdzie w tych wystąpieniach coś dla siebie.
Tak mi się przypomniało, jak kumple się dowiadują, że uczę się japońskiego często pada pytanie: "Jak to w końcu jest z tym ich pismem?", stąd może krótka prezentacja o piśmie: 1. skąd się wzięło, czym się różni od chińskiego, jak ewoluowało - kana, do czego służą różne alfabety, jak wygląda pismo dziś, temat myślę da się zmieścić w 10 minutach spokojnie. Co wy na to?
p.s Zapytałem dziś też parę osób co chcieli by usłyszeć na takiej prezentacji, jedna z odpowiedzi była "o wierzeniach".
Wybacz, umknęło mi to jakoś przez przypadek -_-
Chcesz o tym piśmie robić czy mogę wziąć ten temat? ;]
p.s. Może dobrym pomysłem było by ustalić np na za dwa tygodnie termin, w którym wszyscy przedstawią swoje prezentacje, w ten sposób będziemy wiedzieli ile kto czasu mówi, czy jego prezentacja jest ciekawa lub trzeba w niej coś poprawić ?