Opis forum
Nie pamietam kto gdzie sie juz zgłosił, ale wypisze pozycje i wtedy wy sie dopiszecie.
Prowadzący: // od biedy mogę być ja ;P
Robiący zdjecia: // chyba dwie dziewczyny sie zgłosiły ??
Prezentacje :
1.
2.
3.
i coś jeszcze było ?
Aha Ania ma te yukaty ... ustaliliśmy na poczatku ze jakieś 3 dziewczyny założą (Ania, Ja i ktoś jeszcze )
Do yukat się zgłaszałyśmy też ja i Paulina (nie wiem czy jeszcze ktoś nie) ;p Ja coś niepotrzebnie zakręciłam, że siostra mi pożyczy, a się okazało że ona mniej więcej w tym czasie będzie w niej paradowała w okolicach Krakowa Więc się ustawię na koniec kolejki do tych yukat i jak jakaś będzie wolna to z chęcią :>
A wiązanie to ciężka sprawa, p. Yuki nie umie?
wiązanie obi nie jest trudne, póki są to yukaty. sprawa się komplikuje gdy trzeba je zawiązać do kimona. więc jakby co służę pomocą (:
(Yuki niestety nie zna się na kitsuke, dwa lata temu sama z ciekawością oglądała pokaz, jaki zrobiłyśmy z Martyną (; )
Ja umiem robić głownie okonomiyaki, ale do tego trzeba by mieć specjalny sprzęt, żeby robić to publicznie
Może ciasteczka z matcha (zielone ponoć wychodzą)? (widziałam też przepis na sernik z matchą - to dopiero musi być frajda jeść zielony sernik ;p)
I do picia też można matche, hojiche, senche czy co tam jeszcze jest.
Tylko szkoda, że to wszystko dość drogie
Chińska sekcja ma łatwiej, teraz wszystko jest z Chin
Ostatnio edytowany przez Orcian (2011-03-10 14:41:48)
Herbata nie jest taka droga szczególnie ze japońskie/chińskie są wydajne. Czajnik łatwo skombinować, plastikowe kubeczki i wio. Można podczas prezentacji rozdawać. A matcha rzeczywiscie droga.... a może właśnie pomysleć nad czyms takim oryginalnym, może ciasteczka z fasoli? widzialam gdzies przepis, calkiem prosty i bez wygórowanych składników
Diantho, Ty masz na myśli taką normalną herbatkę do rozdawania? Chińską, indyjską czy skąd jeszcze one tam są? Bo oryginalne japońskie herbatki najtańsze widziałam w cenie co najmniej 20-30zł za 100g i o takie mi chodziło (Być może nie znam tanich źródeł.) Przy czym nie wiem, ile byśmy jej potrzebowali - zakładam, że można liczyć ok. 2g na filiżankę herbaty. Nie wiem, na jak liczna publiczność liczymy
Od tej całej gadaniny o herbatkach mam ochotę na jakąś matchę
Trzeba by na próbę jakieś takie ciastka zrobić, czy to zjadalne
BFN w maju to sie zdazy wyprobowac ze 2 przepisy na jakies ciastka, nie ma pośpiechu. Japonczycy pija tez chińskie herbaty, jesli stwierdzimy, ze budżet (o ile jakis powstanie) jest za mały to albo zrobimy chińskie (pijane w japonii) albo zrezygnujemy, albo z wlasnych źródeł sie skombinuje. Nie liczcie na tłumy, w zeszlym roku było ok 30 osób w najlepszym momencie.
Forum, żyj!
Zamówiłam sobie matchę i na tą środę pewnie nie zdążę, ale na następną może bym upiekła ciasteczka z matchą i przyniosła do degustacji. Ktoś chętny?
A herbatki to rzeczywiście chyba na chińskie przyjdzie nam się skusić. Np. ten sprzedawca ma je po sprzyjających cenach: http://allegro.pl/sencha-zielona-natura … 94962.html
Można by było zamówić po 50g senchy, banchy i genmaichy, zrobić herbatki na zimno i na ciepło. Jeśli coś zostanie, to się tym podzielimy.